21.4.06

Kuivalahden Saha

Keskellä Kuivalahden 450 hengen kylää sijaitsee hylätty sahalaitos. Kovin tarkkaa historiaa en osaa sahalle kertoa mutta se on ollut, enemmän tai vähemmän, tyhjillään ainakin kymmenen vuotta. Paikat olivat tästä huolimatta erittäin siistissä kunnossa; Ei tippaakaan spraymaalia eikä tuhottuja paikkoja, mikäli muutamaa särkynyttä lamppua ei lasketa. Ei ole ilmeisesti vielä ameriikan roikkuhousujen reviirinmerkkailukulttuuri levinnyt länsirannikon perukoille.

Saha on sijaintinsa vuoksi kohtuu kuumottava UE kohde. Aivan laitoksessa kiinni tonottaa kuivalahden koulu, yhdellä sivulla kulkee kylänraitti ja muilla sivuilla sitä reunustavat asuintalot. Aikani huomaamatonta lähestymissuuntaa turhaan etsittyäni ajoin suoraan sahan pihaan parkkiin ja marssin sisään. Eipä tuntunut ketään juuri kiinnostavan.

Asiaan;


Epäilen.


Lautanippujen kyllästykseen käytetty allas, ympäristölupa umpeutunut.


Lautasuulit olivat tyhjillään.Tukkilajittelurata.


Lajittelukopin ohjauskonsoli.


Höyläämö oli tyhjennetty koneista.


TRS suositteelee turvakenkien käyttöä, oikeesti.


Muutoin kohtuullisen eheästä rakennuksesta puuttui paloja kattoa.


Laakereita, holkkeja, pultteja, sokkia, sälää.


Purunpoistoon käytetty kolakuljetin...


...puukolilla.


Näkymä koulun kentälle purukuljettimesta.


Saharakennuksesta.


Paja. Huomaa teroituskone mallia'Twin Peaks'.


Saha.


Raamisaha.


Tukkikuljettimen koneikko.


Itse saharakennus.

-T


Kuvapäivitys 15.4.2007edelleen,

-T2 comments:

sahaNisti said...

Asiallista. Melkeinpä tänne asti hönkii lahoavan puun, kosteuden ja konerasvan kiehtovan kitkerä haju.

Erityisesti Kone ja Terän saharaami taitaa olla hiukan erikoisempi löytö. Hyvin säilynyt paikka noin pitkään joutilaana seisseeksi. Taitaa tuo asutuksen läheisyys tässä tapauksessa edesauttaa
sitä säilymistä ja hyvä niin.

terv. sahafani Itä-Suomesta

Anonymous said...

Hei. Asun itse kuivalahdella, koulua kävin sen esi-6lk ja olen sahallakin useasti käynyt. Aika aavemainen, eikä tosiaan ole ollut käytössä ainakaan 15 vuoteen. En muista onko ennen syntymääni mennyt kiinni lopullisesti? Olen nyt 16 vuotias.
Aikoinaan vanhaa sahaa käytettiin kuulasotiin, ja palokunnan kiipeilyharjoituksiin. Enää kuivalahden VPK ei pidä juniori ('kerho') toimintaa, joten ei siellä enää käydä ja se olisikin aika vaarallista. Joskus siellä oli kuulemma nähty miehen majailevan ja uhkailevan koulun oppilaita oikealla aseella, mutta ken tietää! Itse en muista tällaista tapahtumaa. Olemme saaneet koulun kanssa liikkua saha-alueella ainoastaan koululiikunnan suunnistuksessa, ei silti saharakennuksien sisällä. Jännän äärellä odottelen, koska tuo purettaisiin tai tehtäisiin johonkin järkevään käyttöön, sillä samanlainen se on vieläkin. Käsitin tämän teksin olevan v. 2006-2007 tehty, joten on siitäkin aikaa! Paikkoja on rikottu enemmän ja varmana spraymaaliakin on laitettu mutta muuten samanmoisessa kuosissa koko höskä :-) yhtä kammottava ja laho.

T: Janette